Trenuj z TANITA

MONITORUJ SKŁAD CIAŁA – SPOTĘGUJ SWOJE WYNIKI

Skład ciała i masa ciała to dwa z wielu czynników, które wpływają na optymalną wydajność ćwiczenia. W połączeniu, te dwa czynniki mogą wpłynąć na potencjał oraz na sukces sportowca w poszczególnych dziedzinach. Przykładem jest szczupłe ciało, mające wysoki wskaźnik masy mięśniowej, które jest korzystne w dziedzinach sportowych wymagających szybkości.

Masa ciała może mieć wpływ na szybkość sportowca, jego wytrzymałość i moc. Skład ciała może mieć wpływ na siłę, zwinność i wygląd sportowca.

By osiągnąć szczytową formę sportową, trzeba znaleźć prawidłową równowagę pomiędzy masą ciała, nawodnieniem, masą tkanki tłuszczowej. Do tego niezbędne jest monitorowanie składu ciała na przestrzeni czasu i w połączeniu z programem treningowym. Posiadanie stosunkowo niskiego poziomu tkanki tłuszczowej może pomóc w wydajności sportowej przez poprawę stosunku siły do masy i zmniejszenie oporu, ‘tarcia’. Zbyt niski poziom tkanki tłuszczowej również może być niebezpieczny, jako że jest to kluczowy zapas energii, co jest szczególnie ważne w treningach wyścigowych i sportach wytrzymałościowych.

Procentowa ilość tkanki tłuszczowej i masa mięśni są zależne od płci sportowca i dziedziny uprawianego sportu. Optymalny wskaźnik tkanki tłuszczowej do mięśni powinien być dopasowany w zależności od indywidualnych potrzeb sportowca. Ponieważ to ilość tkanki tłuszczowej, a nie całkowita masa ciała, jest kluczowa w zdrowym trybie życia, najlepszym wskaźnikiem do kontrolowania jest procentowa ilość tkanki tłuszczowej.

Wraz ze zwiększeniem ilość i intensywności treningów, masa ciała może pozostać bez zmian, ale będzie zmieniał się skład ciała: tkanka tłuszczowa będzie spadała, a masa mięśni rosła. Ta zmiana również wpłynie na poziom nawodnienia organizmu i Podstawową Przemianę Materii (BMR), więc dieta powinna się zmieniać zgodnie ze zmianami zachodzącymi w ciele.

Monitorowanie składu ciała, a nie tylko masy ciała, jest pomocne w osiągnięciu szczytowej formy w sposób zdrowy i bezpieczny.